Duyu Bütünlemenin Uyku ile ilişkisi
Uyku ve Beden Farkındalığı
Uyku hayatımızın önemli bir parçasını oluşturur. Vücudumuzun günlük yaşam aktivitelerini ( düşünmek, hareket etmek, başkalarıyla iletişime geçmek vb.) yerine getirebilmek için uyuya ihtiyacı vardır. Uyku problemlerinin oluşmasında çok fazla faktör etkili olsa da, yapılan çalışmalar bazı uyku problemlerinin altında yatan sebebin duyu bütünleme problemleri kaynaklı olabileceğini söylemektedir.
Araştırmacılar, uyku davranışları / kalıpları ile bedenlerin duyusal uyaranları veya hisleri deneyimleme şekli arasında önemli bir bağlantı olduğunu keşfetmişlerdir. Araştırmalar özellikle görüntü, dokunma, hareket ve sese karşı hassas olan çocukların uyku konusunda daha fazla zorluk yaşadığını ortaya koymuştur. Duyusal entegrasyon ihtiyacı olan çocukların uykuya dalma, uykuda kalma ve/veya uyurken rahat olma konusunda zorluk yaşama olasılığı daha yüksektir. Yeterince dinlenememiş bir çocuk veya bebek sadece çocuğu değil, tüm aileyi olumsuz etkileyebilir. Uyku zorlukları kontrol edilmezse, olumsuz davranış, zayıf öz düzenleme ve depresyon gibi daha sonraki yaşam zorluklarına yol açabilir.
Uyku düzenini değiştirmek için yatma saatinin yanı sıra yatmaya kadar geçen sürede de yeni rutinler ve alışkanlıklar oluşturulmalıdır. Ayrıca çocuğun uyuduğu ortam da dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktördür. Duyusal ihtiyaçları olan çocuklar için, etraflarındaki çevresel faktörler (örneğin çarşaflar veya pijamalar) uykularını önemli ölçüde etkileyebilir.
Çocuğunuzun uykusunu desteklemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri, bir yatma zamanı rutini oluşturmak ve sürdürmektir. Bir rutini tamamlamak yatma vücuda yatağa gitmek üzere olduğu sinyalini verir. Her rutin çocuğa ve aileye özel olmalıdır bu yüzden de aileniz ve çocuğunuz için en uygun rutini bulmak biraz zaman alabilir.
Rutin basit ve kısa olabilir. Örneğin:
- Bir bardak su içmek, diş fırçalamak ve pijama giymek
- Banyoyu kullanmak, sabah için bir kıyafet seçmek ve ertesi gün yapılacakların üstünden geçmek
- Duyu bütünleme problemi olan çocukların vücutları aniden "gündüz modundan" "uyku moduna" geçmekte zorlanabilirler. Bu yüzden onlara uyumadan önce bedenlerini rahatlatacak bazı aktivitelerle yardımcı olabiliriz;
- Uyumadan en az 1 saat önce parlak ekranlardan kaçınma (TV, bilgisayar, telefon, tablet)
- Yatağa gitmeden önce loş ve sessiz bir alanda dinlenme
- Uyumadan okuma, resim yapma gibi rahatlatıcı bir aktivite yapma
- Sakinleştirici sessiz müzik dinleme
- Vücudu bir battaniyeye sıkıca sarma veya ağırlıklı bir battaniyenin altına oturma
- Ilık bir duş veya banyo yapma
- Sıkı bir kucaklaşma
- Sallanan bir sandalyede hafifçe sallanmak gibi ritmik hareketler yatıştırıcı olabilir.